hadtudomány

nami gerillák (a Vietkong) egyidejűleg nagy erejű támadást indítottak ... Az orosz katonai és belügyi erők, valamint a csecsen gerillák küzdelmének cent-.

A tábornagy metódusa című ókori kínai hadtudományi munka (Tokaji Zsolt) 99 ... A „három fenség” (san huang 三皇) kifejezés alatt a kínai mitológia három ...

1 янв. 2019 г. ... Kopp Mária – Martos Tamás (2011): A társadalmi összjóllét jelentősége és vizsgálatának ... Böröndi Gábor altábornagy tartotta A Magyar Hon-.

Bellum) tartalmazza például a támadás, a védelem, a fehér zászló, a kapitulálás, a tűz- szünet, a megszállt területek, a védett zónák, vagy a kémekkel való ...

A franciaországi hadjárat után sikerült kifejleszteni az első ... csősre tervezett változatai, amelyek egyike ember vezette szárnyas rakétaként az amerikai.

2017. X. évfolyam 3. szám. HADTUDOMÁNYI SZEMLE ... ban látni, hogy a mesterlövész alkalmazás központi eleme maga a lövész, képzettségével,.

Egy születésnapi köszöntő lehet rövid, frappáns, de lehet részletekbe menő, terjedel- mes, az életút mérföldköveit felölelő is. A félezernél is több tagot ...

Ebben az esetben marad a gyűlölködés, a fennhéjázó gőg, a megvetés. Egyszóval a mérhetetlen ostobaság..." (1). Karl May.

A három tulajdonság közti egyensúly dönti el, hogy az egyes tankok, hogyan ... brit és a francia katonai tervezők építettek az első világháborús.

Az oszétok törekedtek a függetlenség elnyerésére, folyamatosan lázadtak a grúz elnyomás ellen. ... Ugyanakkor a 2006-os dél-oszét népszavazáson az oszétok a.

During the Second World War, 40 ton plus heavy battle tanks ... meghatározó két legjelentősebb nemzet – a német és a szovjet – törekvéseit és eredményeit.

később a világban két vagy több (értelmezés kérdése) ellenséges tábor kialakulhatott ... amerikai támaszpontok kelet-európai létesítésével.19.

UJHÁZI LÓRÁND1. A Nemzetközi Katolikus Karitász ‒ Caritas Internationalis ‒ működési kerete2. The Operational Framework of Caritas International –.

A hazánkban jelenleg működő négy nemzetbiztonsági szolgálat három ... A folyamatos szolgáltatás/rendelkezésre állás: szerződésben rögzített értékekkel.

szovjet utódállamok a civilizált szétválást a Független Államok Közössége létrehozásával kívánták lebonyolítani, a katonai-biztonsági együttműködés céljából ...

30 мар. 2017 г. ... folyamatot, amelynek célja a szervezet hatékonyságának növelése volt, a Helsinki. Záróokmány elfogadásának negyvenedik évfordulójáig, ...

Összefoglalja a három brit-afgán háború ütközeteit, a fegyverek ... Oroszországot fenyegető riválisnak tekintették, hiszen az orosz csapatok Afganisztán ...

1) Szomáliai kalózok 2008 szeptemberében elfoglalták az 530 láb (kb. ... a stabilitást támogatja, így összhangban van az 1999-s Stratégiai Koncepcióban.

a kisebb méretű és tömegű KKT–A típusjelű kumulatív töltet a „finomabb” ... A Jéglyukasztó Irányított Töltet jellemzője a kartonpapír csomagolás és trotil.

Ennek alapján Csémi Károly altábor- nagy, vezérkari főnök, a honvédelmi miniszter első helyettese kiadta a 0065/1968. számú intézkedését az alárendeltek ...

tionreview.com becslése szerint Kína lakossága 2024–2037 között tetőzhet 1,46 milli- ... 2019. 4 Maynard, Harold B.: Gazdasági mérnöki kézikönyv.

A gőzgép szerepe az ipari forradalomban: gyáripari, hajózási és vasúti alkalmazás. Thomas Savery már 1698-ban megalkotta az első használható gőzgépet, ...

A célterület Velence volt, amelyet a k.u.k. hadsereg a szárazföld és a víz felől is ... messze hordó mozsár” – csak Velence kis részét tudták pásztázni.

Simon Sándor sorsa a második világháború utáni munkásfiatalok részben tipikus, ugyanakkor nagyon is egyedi életútjának törté- nelmi lenyomata.

a Zrínyi-Újvár. Egy 17. századi védelmi rendszer az oszmán hódoltság határán című kötet bemutatására a Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campus Kari ...

Radikalizmus a Nyugat-Balkánon. DOI 10.17047/Hadtud.2020.30.E.165. Absztrakt: A nyugat-balkáni államok az európai integráció reményében fejlődést mutatnak ...

Honvédelmi és Haderő-fejlesztési Program alapján a Magyar Honvédség ... ződések nyomán pedig megújul a honvédség 2003-ban leépített harckocsi-képessége:.

Az 1960-as, 1970-es években a latin-amerikai városi gerillák a korábbi vidéki har- cok kudarcai, a társadalmi és demográfiai tényezők miatt a nagyvárosokban ...

14 дек. 2020 г. ... Deák András György:1 Alternatíva, potyautas vagy hajótörött – A földgáz ... 1 Deák András György ([email protected]) a Nemzeti ...

A hazai fegyvergyártás elindítása és közvetlen befektetések. 128. Szervezeti átalakítások ... A kiskunfélegyházi fegyvergyárat üzemeltető.

gos lövész által nem küzdhetőek le sikeresen a távolság, méret, ... Hatásos lőtávolságuk a használt lőszer minőségétől függően akár duplája egy gépkarabély.

HM rendelet) Csak ezt követően kerül sor az alkalmasság tény- leges vizsgálatára, azon személyekkel, akik megfeleltek az előszűrésen.

Az USA Oroszország-politikájának változása. –. A NATO bővítése. ... miszerint „Oroszországnak csak két szövetségese van: a hadsereg és a flotta.

Ez a weboldal cookie -kat használ annak érdekében, hogy weboldalunkon a legjobb élményt nyújtsa.